Powered By Blogger

sâmbătă, 24 martie 2018

SOPRANA SIMONA NEAGU - UN REGAL - LA OPERA NAŢIONALĂ BUCUREŞTI - 23 martie 2018


Evelyne  Croitoru, Simona Neagu şi Rodica Elena Lupu
23 martie 2018 in cabina sopranei  la Opera Naţională Bucureşti

Se dedică sopranei Simona Neagu
Soprana Simona Neagu în Dona Anna, din “Don Giovanni”, un regal, aseară la Opera Naţională din Bucureşti.
Wolfgang Amadeus Mozart(1756-1791), doar 35 de ani, de ce oare? 
Aşa a fost să fie ca acest “Christos al muzicii”, aşa cum îl numea Piotr Ilici Ceaikovski, care “a pus în sufletele noastre senzaţia de viaţă luminoasă, de viaţă mai bună”, după spusele lui Franz Schubert, este alături de Joseph Haydn şi Ludwig van Beethoven, cel mai important compozitor al clasicismului muzical, creaţiile lui fiind un exemplu perfect al stilului classic-claritate, echilibru, simplitate, dar conţin şi influenţe baroce, rococo, romantice. Mozart a scris, ca niciun alt compositor, în multe genuri muzicale, excelând în fiecare operă, simfonie, concert, muzică de cameră, corală, instrumentală şi vocală. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale, se remarcă cele de opera comică (buffa),  representative fiind: “Nunta lui Figaro”, “Don Giovanni”, “Aşa fac toate”, lucrări de opera seria precum “Idomeneo”, singspiel, reprezentat de “Flautul fermecat”, faimos exemplu al genului din istoria muzicii clasice.
Premiera românească a operei “Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart a avut loc în anul 1834,. A urmat apoi o producţie româno-italiană în două stagiuni iar după instituţionalizarea Operei Naţionale Bucureşti, sub bagheta dirijorilui Ionel Perlea şi de-a lungul anilor  prind viaţă pe scenă noi producţii.
Mozart îl descrie pe Don Juan, personaj fictiv, cuceritor inveterat, care distruge vieţile celor din jur ajungând să fie condamnat pentru aceasta la pedeapsa veşnică. El îşi are originea într-o legenda populară care şi-a găsit pentru prima oară corespondentul literar în piesa de teatru "Seducătorul din Sevilla”, în 1630. 
Aseară, împreună cu prietena mea Evelyne Croitoru, am urmărit cu plăcere “Don Giovanni” – pentru a nu ştiu a câta oară –  de această dată iî rolul Dona Anna ascultând-o şi admirând-o pe soprana Simona Neagu, solistă a Operei Naţionale Bucureşti, din anul 2002.
Cântecul şi poezia sunt portdrapelul Simonei Neagu, care, ca şi iubirea, trebuie să triumfe.
Există soprana Simona Neagu, există colaboratorii Simonei, cei care împreună cu ea aduc rolurile pe care le interpretează la urechea şi în gândul spectatorilor, ascultătorilor, fanilor. Să cânţi pe viu, ore în şir în limba noastră românească sau în alte limbi este ceva ce nu se poate descrie în cuvinte, este ceea ce se simte. Şi cine alta decât artista Simona Neagu o poate face, pentru că are o căldură aparte în glas, o căldură ce te îndeamnă la confesiune, prietenie. Da,  Simona "…semănător de stele / Sub plugul de argint al Ursei Mari, / În brazda cerului să înalţ castele, / Un Paradis de trandafiri solari" - "Visul meu", poem de Rodica Elena. Lupu.


Seara de 23 martie, o seară ce a urmat unui cod portocaliu – ninsoare, vânt, sub 0 grade - petrecută a Opera Naţională din Bucureşti, a fost un regal, o încântare scânteietoare, ceea ce nu poate fi descris decât la superlativ. 
Soprana Simona Naegu este artista pentru care echilibrul inseamnă continuitate şi promisiunea reprezintă dovada clară că işi preţuieşte publicul. Oamenii aplaudă arta și o percep ca fiind o bucată din inima lor, atârnată de o voce, cuprinsă într-o filă nemuritoare, ce se scrie, cu litere de-o șchioapă, în tomul românesc, în lumea aceasta plină de contraste si prejudecăți.
Închei dorindu-i sopranei Simona Neagu sănătate, bucurii de ordin spiritual şi artistic, şi ajutor de la Cel de Sus.  Succes şi numai bine alături de cei dragi!  
Rodica Elena Lupu, editor/scriitor

Bucureşti, 24 martie 2018

Evelyne Croitoru şi Rodica Elena Lupu



Simona Neagu, in rolul Dona Anna

6 comentarii: