Powered By Blogger

luni, 10 octombrie 2016

RODICA ELENA LUPU - REGATUL UNIT AL MARII BRITANII - LONDRA

Iată-mă şi pe pământul unde a văzut lumina zilei James Hilton părintele „Last Horizont-ului”, una dintre cărţile sale de rezistenţă, apărută în anul 1933, acest palpitant roman, care, ne transpune în lumea plină de mistere şi neprevăzut a unei lamaserii din Tibet. Şi, cum aş putea să-l uit pe John Galsworthy, reprezentantul de seamă al realismului critic în literatura engleză, născut la Coombe-Surrey, sau pe marele Shakespeare.
(...)
Aici, în apele tulburi ale Tamisei, sunt înscrise toate faptele de viaţă şi de moarte ale istoriei Angliei. 
Nu întâmplător, tot pe malul fluviului, a fost înălţat un alt simbol al Angliei, Westminster. O soartă ciudată au unit destinele celor două construcţii monumentale. Personaje de vază ale ţării, regi şi oameni politici, s-au încoronat, s-au cununat şi s-au închinat la Westminster. Adeseori, aceeaşi eroi ai slujbelor solemne de la Westminster, au fost aduşi în Turn, pentru a sfârşit pe butucul călăului, cum s-a întâmplat cu cele două regine ale Anglie sau regina celor nouă zile Lady G. Pentru alţii, drumul a fost în sens invers. Tânăra prinţesă Elesabeta I, a fost întemniţată în Turn, înainte de a deveni cea mai puternică regină a engezilor.
Azi, ca şi odinioară, podul Londrei, vechi de sute de ani, priveşte vasele comerciale ce străbat apele Tamisei, graţie căreia, oraşul situat la o importantă întretăiere de drumuri comerciale, a prosperat. Pentru Londra de odinioară ca şi pentru cea de azi, Tamisa înseamnă: independenţă şi putere, prosperitate şi măreţie.

Bing-Beng-ul, de la o înălţime de aproape o sută de metri, ordonează viaţa Londrei. Se spune, că el nu întârzie niciodată, iar dacă într-o bună zi, sunetul lui, nu s-ar mai auzi la timp, întreaga suflare a Londrei, ar îngheţa de spaimă.
(,,,)


Fragment din volumul I
VACANŢE, VACANŢE...Drumuri printre amintiri
de Rodica Elena LUPU
Editura ANAMAROL, 2004

10 comentarii: