Powered By Blogger

luni, 19 septembrie 2016

RODICA ELENA LUPU - EDITURA ANAMAROL - LANSARE CĂRŢI ÎN "ORAŞUL FLORILOR" - TIMIŞOARA, CAPITALA EUROPEANĂ A CULTURII ÎN 2021



Razele sorelui de dimineaţă mângîie Oraşul florilor”, Timişoara... Este, oficial! Decizia Juriului Internaţional delegat de Uniunea Europeană, care a venit la Bucureşti să stabilească ce oraş din România va fi investit cu râvnitul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2021 a dat prestigiosul titlu oraşului Timişoara. 

Evenimentele de la Timişoara – încă nu suficient clarificate – au avut, în principal, meritul de a arăta lumii o altă faţă a românilor. Că acest lucru s-a întâmplat într-un loc în care românismul este o idee de solidaritate culturală, mai mult decât un dat etnic, mi se pare a fi, de departe, aspectul cel mai încărcat de semnificaţii. Pentru că sub călcâiul dictaturii au fost strivite şi conştiinţe ungureşti, şi săseşti sau şvăbeşti, şi sârbeşti, şi bulgăreşti sau ţigăneşti, şi evreieşti, nu doar româneşti. 






Acum, după aproape 27de ani, la Timişoara a rămas amintirea incandescenţei acelor zile. Viaţa are tipicul său şi după zbuciumuri majore, existenţa se reaşează în tiparele obişnuite. Timişorenii au modestia oamenilor care ştiu că ceea ce au făcut, trebuia făcut. Că odată datoria împlinită, eroii se întorc la locurile lor. Şi-şi văd de treabă... Mai grav mi se pare faptul că dincolo de zidurile Timişoarei, oamenii încep să uite. Sau să trateze cu indiferenţă ceea ce au realizat semenii lor din oraşul de pe Bega. Uitând aceste lucruri, sunt în pericol de a ignora ceea ce ar putea face ca astfel de lucruri să se repete. Or, aşa ceva nu trebuie, nu poate să se întâmple. Este motivul pentru care mă închin şi las gândul să-mi cutreiere în voie, în Piaţa Operei, printre cei care astăzi sunt sau nu mai sunt... printre cei care se vor bucura în anul 2021 când "Oraşul florilor" - Timişoara va fi Capitala Europeană a Culturii.

A consemnat Rodica Elena Lupu
                           

15 comentarii:

  1. UN TITLU PE CARE IL MERITA, TIMISOARA! VA MULTUMIM, CU PRETUIRE!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intradevar, Orasul Florilor, un oras minunat! Cu pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat totul! Va urmarim, va pretuim! Va asteptam cu drag cu o noua lansare la Cluj. Ganduri bune, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunata lansare, va multumim pentru postarea aceasta deosebita! Cu drag, cu respect!

    RăspundețiȘtergere