Powered By Blogger

sâmbătă, 26 septembrie 2015

RODICA ELENA LUPU - BUCUREŞTI - CERCUL MILITAR NAŢIONAL


Prestigioasa instituţie şi impozantul edificiu            
Oamenii, comunităţile, naţiunile traversează Timpul, rezistând asediului său prin ctitoriile pe care s-au învrednicit să le lase viitorimii. Ca atare, pentru homo faber a zidi trainic este sinonim cu a dăinui. Căci omul, zidind, rămâne în posteritate prin lucrarea care dăinuie. Numai aşa nu se surpă condiţia umană şi numai aşa rostul omenesc nu se risipeşte ca pleava-n vânt. Sigur, construcţii vechi, traversând anii, exemplifică victoria omului. În acelaşi izvor limpede al triumfului omenesc se oglindeşte şi „personajul” de care vă vorbesc: Cercul Militar Naţional. 
Pentru a avea o imagine corectă privind perioada ctitoririi ei, trebuie să-mi îngăduiţi precizarea că, 15 decembrie 1876 rămâne un reper cronologic important. În primul rând, trebuie să fiţi de acord că istoria unui edificiu – cu atât mai mult a unui sinonim cu superbul - merită întregul nostru respect, căci vârsta impune zdravănă admiraţie; în anul 2001 instituţia a împlinit 125 de ani, iar lăcaşul ei 75 de ani! „C.M.N.” înseamnă prestigioasa instituţie şi impozantul edificiu care împodobeşte Capitala României. 
Clădirea, construită între anii 1907 şi 1912, după planurile arhitecţilor D. Maimarolu şi E. Donneaud, are o faţadă în stil neoclasic francez. Interiorul, bogat decorat, cuprinde, printre altele, o mare sală de festivităţi şi o scară monumentală. Pentru armata noastră, Casa Centrală a Armatei, pe scurt C.C.A. - azi Cercul Militar Naţional - a fost creată în 1949, importantă instituţie de educaţie şi de cultură.  (...)

Fragment din VACANŢE, VACANŢE...Românie, plai de dor...
de Rodica Elena Lupu, Editura ANAMAROL, 2004                                                           

18 comentarii:

  1. Imi place tot ce scrii, felicitari! Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu drag citesc ce scrii si imi place!

    RăspundețiȘtergere
  3. Deosebit edificiu! Cu multumiri pejtru postare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Important si impozant edificiu! Cu aleasa pretuire!

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat! Va multumim, o postare deosebita!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa opera de arta in cinstea armatei romane, cu pretuire stimata doamna pentru postare!

    RăspundețiȘtergere
  7. CCA a fost construita cu contributia cadrelor militare...

    RăspundețiȘtergere